Harun Ülger
Köşe Yazarı
Harun Ülger
 

BUGÜNÜN İŞİNİ YARINA BIRAKMA

Ertelemek hemen hemen hepimizin ortak sorunlarından biri ve sonucunda pişman olacağımızı bilsek dahi yine de ertelemeye devam edebiliyoruz. Bugünün işini yarına bırakma gibi deyişleri duymayan yoktur fakat kimler erteler gibi sorularınıza cevap niteliği taşıyabilecek bir konuyu ele almak istiyorum. Ertelemeye çeşitli tanımlar yapılabilmektedir fakat ben kişilik özelliği ve akademik erteleme boyutunu ele almak istiyorum.  ERTELEME DAVRANIŞLARI ARTTI Bir işi ağırdan alarak ertelemeye yatkın olmak kişilik özelliği olan bir ertelemedir ve kronik erteleme de diyebiliriz. Kişinin bir işe başlamasına veya tamamlamasına engel olabilecek şekilde ertelemeyi alışkanlık haline getirebilmesi olasıdır. Ertelemenin kişilik üzerinde etkisi var mı diye bakmadan önce yapılan araştırmalarda erteleme davranışı kadınlarda daha yüksek orandadır. Akademik boyuta baktığımızda sınıf düzeyi ile erteleme davranışı paralel ilerlemektedir. Üniversite son sınıfa yaklaştıkça artan geçim ve iş kaygılarının erteleme davranışını arttırdığını söyleyebiliriz. ESKİ HAYAT RİTMİNE KAVUŞMANIZI SAĞLAYIN Tam da bu noktada nevrotiklik yani duygu dengesizliği olarak tanımladığımız depresif gibi olumsuz duyguları kolayca yaşama eğiliminde olma durumu erteleme davranışına doğrudan etki etmektedir. Duygu durum değişiklikleri bireyin her alanda ertelemesine yol açmaktadır. Yoğun stres, kaygı vb. duyguların artışa geçmesiyle birey depresif duygu durum içerisinde ertelemeye başlar. Kişinin enerjiden yoksun kalması da diyebiliriz ki depresif bir hal içerisinde olmak dopamine doğrudan bir baskı oluşturduğu için kişinin halsiz ve yorgunluğunu doğurarak ertelemeye başlamasına sebep olmaktadır. Bu davranış bazen normal karşılansa da büyük pişmanlıkları beraberinde getirebiliyor ve eğer bizler de erteleme davranışına sahip bireyler isek kesinlikle bir uzmandan destek almalıyız. Bugünün işini yarına bırakma sözünü bir daha hatırlatmak istiyorum ve bu durumla ilgili bir destek alma çabasını da ertelemeden önce bir uzman arayışına geçerek en kısa sürede tekrardan eski hayat ritmine kavuşmanızı sağlayın. Herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Ekleme Tarihi: 05 Mayıs 2023 - Cuma
Harun Ülger

BUGÜNÜN İŞİNİ YARINA BIRAKMA

Ertelemek hemen hemen hepimizin ortak sorunlarından biri ve sonucunda pişman olacağımızı bilsek dahi yine de ertelemeye devam edebiliyoruz. Bugünün işini yarına bırakma gibi deyişleri duymayan yoktur fakat kimler erteler gibi sorularınıza cevap niteliği taşıyabilecek bir konuyu ele almak istiyorum. Ertelemeye çeşitli tanımlar yapılabilmektedir fakat ben kişilik özelliği ve akademik erteleme boyutunu ele almak istiyorum.

 ERTELEME DAVRANIŞLARI ARTTI

Bir işi ağırdan alarak ertelemeye yatkın olmak kişilik özelliği olan bir ertelemedir ve kronik erteleme de diyebiliriz. Kişinin bir işe başlamasına veya tamamlamasına engel olabilecek şekilde ertelemeyi alışkanlık haline getirebilmesi olasıdır. Ertelemenin kişilik üzerinde etkisi var mı diye bakmadan önce yapılan araştırmalarda erteleme davranışı kadınlarda daha yüksek orandadır. Akademik boyuta baktığımızda sınıf düzeyi ile erteleme davranışı paralel ilerlemektedir. Üniversite son sınıfa yaklaştıkça artan geçim ve iş kaygılarının erteleme davranışını arttırdığını söyleyebiliriz.

ESKİ HAYAT RİTMİNE KAVUŞMANIZI SAĞLAYIN

Tam da bu noktada nevrotiklik yani duygu dengesizliği olarak tanımladığımız depresif gibi olumsuz duyguları kolayca yaşama eğiliminde olma durumu erteleme davranışına doğrudan etki etmektedir. Duygu durum değişiklikleri bireyin her alanda ertelemesine yol açmaktadır. Yoğun stres, kaygı vb. duyguların artışa geçmesiyle birey depresif duygu durum içerisinde ertelemeye başlar. Kişinin enerjiden yoksun kalması da diyebiliriz ki depresif bir hal içerisinde olmak dopamine doğrudan bir baskı oluşturduğu için kişinin halsiz ve yorgunluğunu doğurarak ertelemeye başlamasına sebep olmaktadır. Bu davranış bazen normal karşılansa da büyük pişmanlıkları beraberinde getirebiliyor ve eğer bizler de erteleme davranışına sahip bireyler isek kesinlikle bir uzmandan destek almalıyız. Bugünün işini yarına bırakma sözünü bir daha hatırlatmak istiyorum ve bu durumla ilgili bir destek alma çabasını da ertelemeden önce bir uzman arayışına geçerek en kısa sürede tekrardan eski hayat ritmine kavuşmanızı sağlayın. Herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.