Harun Ülger
Köşe Yazarı
Harun Ülger
 

NASIL HAYIR DİYECEĞİZ?

Anne ve babalar çocuklarına sınır koymalılar diyoruz fakat bu sadece hayır demekle mi oluyor? *** Çocuklarımıza nasıl hayır diyebiliriz gelin birlikte inceleyelim. Çocuklarınızın yapmasını istemediğiniz bir şeyi ifade etmeniz için hayır demenize gerek yoktur. Burada izin mekanizmasını bozan, sınırları ortadan kaldıran aslına ailelerin çocuklarına izin verecekleri şeylere de hayır demeleridir. Keyfi olarak çocuklarımıza hayır veya evet demekten kaçınmak gerekmektedir. Eğer alabileceğiniz bir şey varsa ona hayır almayacağım demeyin. Eğer vaktiniz varsa hayır şimdi bunun zamanı değil diyerek geçiştirmeyin. Öncelikle sizin emin olmanız gerekiyor ki sonrasında hayır diyebilirsiniz. Net ve emin olduğunuz durumlarda verdiğiniz kararlardan vazgeçmemeniz gerekmektedir. Ses tonunuzu yumuşak ama kesinlikle yalvarır bir tonda olmadan ayarlamaya özen gösterin ve kısa bir açıklama yaparak neden hayır dediğinizi belirtin. ÇOCUKLAR EMPATİK YAKLAŞAMAZLAR İstediği şey hakkında onu anladığınızı ve istemekte haklı olduğunu hissettirmeye çalışın. Çocuklar doğal olarak istekler üzerine kurulu bir dünyada yaşarlar, isteklerini yetişkin gibi algılayıp kızmamak gerekiyor. Çocuklar içinde bulunduğumuz şartları fark ederek empatik yaklaşamazlar. Anne ve babamı çok yordum, galiba enflasyon bu sene zirve yaptı, müdürü de canını sıkıyor zaten, en iyisi ben bugün bana yarar sağlamayacak olan kimyasal bileşenleri olan şu oyuncağı ondan istemeyeyim demeyecektir tabi çocuklarımız. Bu durumlarda ‘oyuncağı çok istiyorsun biliyorum ama alamayacağım çünkü’ gibi cümlelerle çocuklarımıza açıklama yapmakta yarar var. Alternatif şeylere de yönelim sağlayabiliriz bu gibi durumlarda, doğrudan hayır demek yerine sana şunu alabilirim diyerek evet demek için hazır olduğunuz şeye yöneltmeye çalışın. ANNE VE BABALAR TUTARLI DAVRANMALILAR Anne ve babalar hayır diyebilecekleri durumlarda hemfikir olmalı ve tutarlı davranmalıdırlar. Birbirinizin hayır dediği durumları çürütmeye çalışmak, sonrasında farklı zorluklarla ve ısrarla ağlama gibi davranışlarla karşılaşmamıza sebep olabilmektedir. Çocuklarınıza da hayır deme hakkı tanıyın. Bazen istediği çorabı giymesine, kendisine ve gelişimine zarar vermeyecek konularda sizi reddetmesine müsaade edin. Eğer ona bu hakkı tanımazsak, hayır demeyi öğrenemeyecektir. Sizin verdiğinizi tepkileri rol model alacak ve bu noktada hayır kelimesini kabul etmeye ilk böyle başlayacaktır.  
Ekleme Tarihi: 28 Nisan 2023 - Cuma
Harun Ülger

NASIL HAYIR DİYECEĞİZ?

Anne ve babalar çocuklarına sınır koymalılar diyoruz fakat bu sadece hayır demekle mi oluyor?

***

Çocuklarımıza nasıl hayır diyebiliriz gelin birlikte inceleyelim. Çocuklarınızın yapmasını istemediğiniz bir şeyi ifade etmeniz için hayır demenize gerek yoktur. Burada izin mekanizmasını bozan, sınırları ortadan kaldıran aslına ailelerin çocuklarına izin verecekleri şeylere de hayır demeleridir. Keyfi olarak çocuklarımıza hayır veya evet demekten kaçınmak gerekmektedir. Eğer alabileceğiniz bir şey varsa ona hayır almayacağım demeyin. Eğer vaktiniz varsa hayır şimdi bunun zamanı değil diyerek geçiştirmeyin. Öncelikle sizin emin olmanız gerekiyor ki sonrasında hayır diyebilirsiniz. Net ve emin olduğunuz durumlarda verdiğiniz kararlardan vazgeçmemeniz gerekmektedir. Ses tonunuzu yumuşak ama kesinlikle yalvarır bir tonda olmadan ayarlamaya özen gösterin ve kısa bir açıklama yaparak neden hayır dediğinizi belirtin.

ÇOCUKLAR EMPATİK YAKLAŞAMAZLAR

İstediği şey hakkında onu anladığınızı ve istemekte haklı olduğunu hissettirmeye çalışın. Çocuklar doğal olarak istekler üzerine kurulu bir dünyada yaşarlar, isteklerini yetişkin gibi algılayıp kızmamak gerekiyor. Çocuklar içinde bulunduğumuz şartları fark ederek empatik yaklaşamazlar. Anne ve babamı çok yordum, galiba enflasyon bu sene zirve yaptı, müdürü de canını sıkıyor zaten, en iyisi ben bugün bana yarar sağlamayacak olan kimyasal bileşenleri olan şu oyuncağı ondan istemeyeyim demeyecektir tabi çocuklarımız. Bu durumlarda ‘oyuncağı çok istiyorsun biliyorum ama alamayacağım çünkü’ gibi cümlelerle çocuklarımıza açıklama yapmakta yarar var. Alternatif şeylere de yönelim sağlayabiliriz bu gibi durumlarda, doğrudan hayır demek yerine sana şunu alabilirim diyerek evet demek için hazır olduğunuz şeye yöneltmeye çalışın.

ANNE VE BABALAR TUTARLI DAVRANMALILAR

Anne ve babalar hayır diyebilecekleri durumlarda hemfikir olmalı ve tutarlı davranmalıdırlar. Birbirinizin hayır dediği durumları çürütmeye çalışmak, sonrasında farklı zorluklarla ve ısrarla ağlama gibi davranışlarla karşılaşmamıza sebep olabilmektedir. Çocuklarınıza da hayır deme hakkı tanıyın. Bazen istediği çorabı giymesine, kendisine ve gelişimine zarar vermeyecek konularda sizi reddetmesine müsaade edin. Eğer ona bu hakkı tanımazsak, hayır demeyi öğrenemeyecektir. Sizin verdiğinizi tepkileri rol model alacak ve bu noktada hayır kelimesini kabul etmeye ilk böyle başlayacaktır.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.