Harun Ülger
Köşe Yazarı
Harun Ülger
 

YETİŞKİNLERDE DEHB

DEHB(Dikkat Eksikliği Ve Hipeeraktivite Bozukluğu)  yalnızca çocukları etkilemez fakat böyle bir inanç oluşmuştur. Devam eden araştırmalarda dijital sağlık şirketlerinden biri olan Done’da kurul onaylı akıl sağlığı hemşiresi Sussan son yıllarda yetişkinlerin büyük bir yüzdesinin teşhis edilmemiş DEHB ile başvurduklarını belirtti ve bu açıklama DEHB’in yalnızca çocukları değil yetişkinleri de etkilediği kanıtlanmıştır. *** DEHB yetişkinlerde özellikle de kadınlarda eksik teşhis edilmektedir. Yaygın DEHB  belirtileri arasında dağınıklık, unutkanlık, duygusal düzenlemede sorun, zayıf zaman yönetimi, huzursuzluk ve çoklu görevde zorluk yer alır. Bu semptomlar hem fiziksel hem de zihinsel sağlığına zarar verebilir. Kendinizi düzenli olarak önemli öğeleri ararken bulursanız, bunun neden her zaman olduğuna dair hiç nedeniniz yoksa bu başka bir şeyin devam ettiğine dair bir kırmızı bayrak olabilir.  UNUTKANLIKLA MÜCADELE EDEBİLİR Bir göreve odaklanıldığında diğer faaliyetleri veya ihtiyaçlarınızı ihmal edebilirsiniz. Hiperaktivite’nin yaygın bir semptomu, bir uçta kolayca dikkatin dağılması veya diğer ucunda aşırı odaklanmadır. Unutkanlıkla mücadele edebilir ve görevleriniz yarım bırakabilirsiniz. DEHB olan bir yetişkin bir göreve odaklanma eğilimindeyken bir sonraki göreve geçmeden önce görevlerini bitirmeyi unutabilirler. Bazı günlerde belirli aktiviteleri yapmaktan kaçınma, diğer günlerde sürekli aktivite arama eğilimi olabilir. Çevre tarafından aşırı uyarılmış veya yetersiz uyarılmış hissetmek arasında gidip gelmek DEHB işaretidir. Yeterince uyarılmamak DEHB’li bir bireyi hem kayıtsız hem de huzursuz hissettirebilir fakat daha iyi hissetmek için ne yapması gerektiğinden emin olamaz. BELİRTİLERİN YAŞANMASI DEHB OLDUĞU ANLAMINA GELMEZ Tüm bu belirtilerin yaşanması DEHB olduğu anlamına gelmez. Unutkan olan veya çoklu görevlerde sorun yaşayan her birey DEHB değildir. Nörotipik bireylerin bir şeyleri unutması ve görevlerde aşırı odaklanması gibi alışkanlıklar geliştirebilirler. Eğer bu semptomları fark ettiyseniz tıbbi destek arayışına geçmenizde fayda var. Herkese sağlıklı günler dilerim.
Ekleme Tarihi: 09 Haziran 2023 - Cuma
Harun Ülger

YETİŞKİNLERDE DEHB

DEHB(Dikkat Eksikliği Ve Hipeeraktivite Bozukluğu)  yalnızca çocukları etkilemez fakat böyle bir inanç oluşmuştur. Devam eden araştırmalarda dijital sağlık şirketlerinden biri olan Done’da kurul onaylı akıl sağlığı hemşiresi Sussan son yıllarda yetişkinlerin büyük bir yüzdesinin teşhis edilmemiş DEHB ile başvurduklarını belirtti ve bu açıklama DEHB’in yalnızca çocukları değil yetişkinleri de etkilediği kanıtlanmıştır.

***

DEHB yetişkinlerde özellikle de kadınlarda eksik teşhis edilmektedir. Yaygın DEHB  belirtileri arasında dağınıklık, unutkanlık, duygusal düzenlemede sorun, zayıf zaman yönetimi, huzursuzluk ve çoklu görevde zorluk yer alır. Bu semptomlar hem fiziksel hem de zihinsel sağlığına zarar verebilir. Kendinizi düzenli olarak önemli öğeleri ararken bulursanız, bunun neden her zaman olduğuna dair hiç nedeniniz yoksa bu başka bir şeyin devam ettiğine dair bir kırmızı bayrak olabilir. 

UNUTKANLIKLA MÜCADELE EDEBİLİR

Bir göreve odaklanıldığında diğer faaliyetleri veya ihtiyaçlarınızı ihmal edebilirsiniz. Hiperaktivite’nin yaygın bir semptomu, bir uçta kolayca dikkatin dağılması veya diğer ucunda aşırı odaklanmadır. Unutkanlıkla mücadele edebilir ve görevleriniz yarım bırakabilirsiniz. DEHB olan bir yetişkin bir göreve odaklanma eğilimindeyken bir sonraki göreve geçmeden önce görevlerini bitirmeyi unutabilirler. Bazı günlerde belirli aktiviteleri yapmaktan kaçınma, diğer günlerde sürekli aktivite arama eğilimi olabilir. Çevre tarafından aşırı uyarılmış veya yetersiz uyarılmış hissetmek arasında gidip gelmek DEHB işaretidir. Yeterince uyarılmamak DEHB’li bir bireyi hem kayıtsız hem de huzursuz hissettirebilir fakat daha iyi hissetmek için ne yapması gerektiğinden emin olamaz.

BELİRTİLERİN YAŞANMASI DEHB OLDUĞU ANLAMINA GELMEZ

Tüm bu belirtilerin yaşanması DEHB olduğu anlamına gelmez. Unutkan olan veya çoklu görevlerde sorun yaşayan her birey DEHB değildir. Nörotipik bireylerin bir şeyleri unutması ve görevlerde aşırı odaklanması gibi alışkanlıklar geliştirebilirler. Eğer bu semptomları fark ettiyseniz tıbbi destek arayışına geçmenizde fayda var. Herkese sağlıklı günler dilerim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.